Липиди в храната- технологична карта

Споделете с колеги

Подходящ за класове

Подходящо за предмети

Описание

Работен лист от ПБО№2 по Биология за 9. клас “Липидите- полезни или вредни?”.

Инструкции:

Раздайте на всеки ученик по една технологична карта за изследване на липидите в храната и се уверете, че всички ученици са запознати с правилата за безопасност при работа в лабораторни условия.

Всяка работна група трябва да приготви по три проби. Желателно е всички тествани продукти в дадена група да бъдат различни, за да имат учениците по-голямо разнообразие от тествани храни.

За начало учениците измерват теглото на празните си бурканчета. Поставят пробата си в плик с цип и я раздробяват с помощта на дървен чук или хаванче. След това пробата се прехвърля в бурканчето и теглото отново се измерва. 

Накрая към пробите се добавя ацетон и се разбърква в продължение на две минути до отворен прозорец или в химическа камина. Когато времето изтече сместа се прецежда през цедка в етикетирана чашка, а попадналите в цедката твърди частици се връщат обратно в бурканчето с пробата. Тази процедура се повтаря два пъти за всяка проба.

След като всички работни групи приключат с липидната екстракция на раздробените храни, поставете всички чашки с ацетон и бурканчета с проби навън на безопасно място. Оставете ги да престоят там една нощ. Чашките и бурканчетата не се затварят, за да може ацетонът да се изпари и в тях да останат само извлечените липиди и раздробените храни.

Важно!

  • Подгответе няколко стъклени бурканчета и различни продукти за тестване, за да се уверите, че всички ученици ще разполагат с материали за работа.
  • Изберете проветриво място за провеждане на експеримента, за да осигурите безопасни условия за работа с ацетона. Ацетонът е силно запалим! Уверете се, че няма включени котлони или запалени спиртни лампи преди да дадете на учениците да го използват.
  • Уверете се, че чашките с прецедения ацетон са защитени от дъжд и са стабилно плътно подредени в кутия, за да не се разсипват. За да предпазите пробите от попадане на насекоми в тях, можете да покриете цялата кутия с тензух или друга фина мрежа.
За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още практични материали за вас

Prepodavame.bg_3kl_BEL_PBO Kak da napravim sveta zlaten, srebaren, skupoceneni_RL - Izrechenia ot prikazkata
Изречения от приказката “Розово-захарна-скъпоценна приказка” за категоризиране
Geografiya na dannute
ПБО:География на данните
Prepodavame.bg_2kl_BEL_PBO Moyat-rechnik_RL Otkrii-dumite-v-rechnicite (1)
Открий думите в речниците!
Prepodavame.bg_5kl_BEL_PBO - Samoocenka
Лист за самооценка и взаимна оценка на проект
Prepodavame.bg_9kl_BIO_PBO-Katalitichni-reaktsii_RL-Enzimen-raztvor
Ензимен разтвор (карта)

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.