ОБУЧЕНИЕ С КРЕДИТИ

Обучение – Е.М.И.Н.Е. – Социално-емоционални умения

Обучението „Е.M.И.Н.Е.” е 5-седмично виртуално учебно преживяване, фокусирано
върху засилване на социално – емоционалното обучение на учители, образователни
координатори и експерти. Първо по рода си и всеобхватност обучение в България, което ще развие всеки аспект на обучението за СЕУ.

За обучението

Последните години в нашата практика се откроява нарастващо вербално, емоционално и физическо насилие сред децата и младите хора. Ставаме свидетели на задълбочаваща се дистанция във връзката на децата с техните родители и учители.

Това ни провокира да потърсим различни източници и добри практики по темата и как другите държави се справят с нарастващата тревожност, агресия и депресия у подрастващите. Виждайки ефективността и ползите от взаимствания от нас модел на обучение в Колумбия, може да приложим този модел „Обучение+Емоция“ тук и да спомогнем за превръщането на Българските училища в „Лаборатория за характери и нравственост“.

Обучението Е.М.И.Н.Е включва няколко компонента:

● Онлайн обучение, което включва виртуални семинари с експерти по социално-емоционално обучение, онлайн срещи и на финала завършва с дипломиране.
● Обучение чрез виртуална платформа, която дава достъп до десетки материали с ексклузивно съдържание (видеа, аудио записи и статии) Дейности за прилагане на практика в учебната среда и споделяне на опит (форуми и викторини).
● Работа в учебни общности (групови дейности, супервизия и колективни кръгове за размисъл)
● Прилагане на придобитите познания на практика.

Продължителност на обучението: 4 седмици / 6 часа седмично (синхронно + асинхронно)

Налични дати за записване:

 • 12 ноември до 17 декември

Всеки регистрирал се за обучението ще получи 2 обучителни кредита. 

Цената на обучението е 139 лв. с ДДС на участник.

Обучението включва

Споделете за обучението с вашия директор

Какво ще научиш

Съдържание

Edit Content
 • Въведение в социално-емоционалното образование и най-важните умения за учене и благополучие в контекста на Българското общество.

 • Експериментиране с различни практики за фокусиране на вниманието и постигане на осъзнатост, и разбиране на техните ефекти върху туширането на стреса, тревожността и депресията. Насърчаване на осъзнатостта и саморегулацията.

 • Познаване на различните видове темперамент и нагласи, които влияят върху ученето и формирането на характера

 • Разбиране как лимбичната система в мозъка е свързана с нашите емоции и реакции.

Edit Content
 • Представяне на социално-емоционални умения на учениците.

 • Анализ на речта като ключов фактор за създаването на положителна среда за учене и основен инструмент за микро – моменти.

 • Идентифициране на различни стилове за разрешаване на конфликти и анализ на техните предимства и недостатъци.

Edit Content
 • Разликите между позитивна дисциплина и наказателна дисциплина.

  Разбиране важността на Рутината, Ритуала и Постоянството за отстъпване на необходимото място и моменти в класната стая в услуга на социалното-емоционално развитие.

 • Как учителите да идентифицират мотивиращи (микро) моменти по време на обучение, практика или взаимодействие в класната стая, които предоставят възможности за укрепване на социално-емоционалните умения.

 • Как съзнаване връзката между изразяването на благодарност, оптимизма, благополучието и просоциалното поведение.

Edit Content
 • Уменията на учителя да идентифицира елементите на социално – емоционалните учебни цели и как те се различават от педагогическите цели.

 • Да усеща двигателя на мотивацията в обучението и връзката му с любознателността.

 • Да проявява дълбоко разбиране на „микро – моментите” и тяхната стойност в социално-емоционалното обучение. Да улавя онези ситуации, елементи на общуването, вербални и невербални, в които е заложен потенциал да служат за затвърждаване на социално-емоционални умения.

Програма

Старт на E.М.И.Н.Е - опознавателна среща

Получавате достъп до всички ресурси и видеа.

12 ноември

Онлайн в Zoom

Модул 1

Първо обучение

Провеждане на онлайн синхронно обучение

19 ноември 9:30-13:00ч.

Онлайн в Zoom

Модул 2

Второ обучение

Провеждане на онлайн синхронно обучение

26 ноември 9:30ч-13:00ч.

Онлайн в Zoom

Бонус седмица

Седмица за наваксване

Време за преговор и приложение на материалите от Модул 1 и Модул 2

Асинхронно

Модул 3

Трето обучение

Провеждане на онлайн синхронно обучение

10 декември 9:30ч-13:00ч.

Онлайн в Zoom

Модул 4

Четвърто обучение

Провеждане на онлайн синхронно обучение

17 декември 9:30ч-13:00ч.

Онлайн в Zoom

Водещи

zoya
Зоя Абаджиева Чалъкова Д-Р ПО ПЕДАГОГИКА
д-р Зоя Абаджиева Чалъкова е доктор по педагогика с профил клинична социална работа. Професионалната и практика и дава възможност да работи с учители, родители, юноши, със семейства с деца със специални потребности и хора с психични разстройства. Опитът и в социалната и консултативната работа е изградил у нея умения за предоставяне на качествена грижа, в рамките на широка гама от услуги фокусирани върху психично здраве. Придобила е богати и разнообразни знания и умения, които са пряко свързани с реализацията и като педагог и психо – социален консултант. Счита себе си за уверен, практичен и емпатичен специалист. А умението и да изслушва, аналитичността и честността и са от съществено значение при предоставянето на качествена услуга. Зоя е отдадена на професията си и на предизвикателствата, които предоставя, както в личен, така и в професионален план. Вярва, че притежава уменията - професионални и лични, необходими на всеки един специалист в областта на психичното здраве и социалната работа като цяло.
zheni
Женя Чумпилева СОЦИАЛЕН ПЕДАГОГ И ПСИХОЛОГ
Последните две десетилетия Женя Чумпилева е посветила на работа върху личностното си израстване, това да бъде по-добър и осъзнат човек, използвайки всички възможни средства и въпреки обстоятелствата. Завършва бакалавърската си степен по специалността „Социална педагогика“, и Магистърска степен по „Приложна психология“. Вдъхновена от работата си с деца със специални нужди се дипломира като „Рехабилитатор“към Медицинския колеж в град Варна. Във вътрешния свят обаче, нищо не се случва така последователно и ясно, но все пак за навигация в него, Жени използва „социално-емоционалния си компас“. Той й помага да преоткрива себе си, собствените си усещания, мислите и действията, които те пораждат. Помага й да разбира и приема другите хора, да се свързва ефективно с тях, да е социално ангажирана, да разрешава сложни или конфликтни ситуации и да взима отговорни решения, касаещи нейното и обществено благополучие. Ако трябва да опише себе си с три думи, Жени би избрала следните - свободолюбива, експериментатор, толерантна.

Отзиви

Удовлетворена съм от наученото и споделения опит. Имам вече много идеи за следващата учебна година и с нетърпение очаквам да приложа новите знания за СЕУ в клас. Вярвам, че ще бъдем още по-добри учители и хора, че ще предадем това и на своите ученици и на колегите. Благодарна съм, че Ви има и Ви срещнах, за да се обогатя и да стана още по-отдадена в работата си!

Иванка Михалевска Учител

Страхотен екип от обучители са Жени и Зоя. По отношение на техническата част, платформи и т.н. срещнах мигновена реакция и съдействие от целия екип. Успех на Е.М.И.Н. Е.

Мария Ганчева Психолог

Изключително съм благодарна, че го има този курс и се записах, защото дава един много добър старт и посока към положителни промени. Отваря огромна възможност да се потопиш в един напълно нов свят за промяна на нагласи и изграждане на качества. Това, което също забелязах е, че споделяйки за това обучение много хора проявиха интерес да им разкажа по-подробно за него. Със сигурност ще го препоръчвам, защото според мен хората имат потребност от подобно обучение, така че успех от мен!!!

Димитрина Иванова Учител

  Какво получавате от обучението

  Споделете

  Често задавани въпроси

  Обучението „Е.M.И.Н.Е.” е 4-седмично виртуално учебно преживяване, фокусирано върху засилване на социално-емоционалното обучение на учители, образователни координатори и експерти. Всяка седмица се състои от синхронно обучение и асинхронна работа. 

  Обучението започва на 30 май. Тогава всеки участник ще получи инструкции и достъп до ресурсите, а обучителните сесии са съответно на 4, 11, 18 и 25 юни. 

  Обучението е с продължителност 4 седмици. Като всяка седмица се провежда една обучителна сесия в събота от 9:30ч. до 13ч. и допълнително ще имате достъп до ресурси и материали за самостоятелно четене. 

  Обучението се провежда онлайн, като се състои от синхронна и асинхронна част, която можеш да го гледаш в удобно за теб време. 

  Попълнете формата за регистрация, като може да заплатите таксата за участие, с карта или по-банков път. 

  Всеки участник ще получи сертификат и 2 квалификационни кредита

  Да. Вашето училище или организация може да регистрира повече хора, като посочи това във формата за регистрация. Ще се свържем допълнително с вас след като попълните формата. 

  Може да платите за обучението с дебитна или кредитна карта или по-банков път. 

  Ако имате нужда от фактура може да посочите това във формата за регистрация с данните на вашата организация и ще ви издадем фактура.