fbpx
Емоционална интелигентност 3 клас

Могат ли децата да мислят критично? Да, ето така!

Могат ли децата да мислят критично? Да, ето така!

Критичното мислене нужно ли е на един третокласник? Да, и още как! Критичното мислене помага на децата да преценяват достоверността на дадена информация. С други думи да не се “хващат”, когато някой им каже, че трябва да избягат от час, за да бъдат готини. Да откажат да се включат в подигравките към друго дете, за да се харесат на новите си приятели. Или пък да се усъмнят, ако им бъде казано, че момчетата не стават за танцьори, а момичетата – за професори.

Критичното мислене е свързано с умението да анализираме информацията преди да я приемем за достоверна. То ни помага да противостоим на стереотипното мислене, етикетирането и негативното социално влияние. Ако научите децата да мислят критично, ще подобрите тяхната самостоятелност, самоувереност и положителна самооценка. Всичко това ще има силен ефект не само върху постиженията им в класната стая, но в живота им занапред.

Как да развиете критичното мислене на един третокласник? Следвайте стъпка по стъпка урока “Той харесва, тя харесва”. Този урок ще провокира стереотипите, които децата са чували и ще им покаже, че всяко твърдение трябва да бъде преразгледано, преди да го приемем за истина. Урокът ще помогне на вашите ученици да станат по-толерантни към другите и по-смели в преследването на мечтите си.

Урокът “Той харесва, тя харесва” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя. Провокирайте собственото си мислене и не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите ученици!

Свалете урока “Той харесва, тя харесва” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Той харесва, тя харесва”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.