fbpx
Емоционална интелигентност 3 клас

Искате упорити ученици? Ето как!

Искате упорити ученици? Ето как!

Повечето ученици в начален етап са готови бързо да се откажат щом някоя задача ги затрудни. Това има своето обяснение – нервната система на децата не е напълно зряла и те все още не могат да управляват добре фрустрацията си, а вниманието им е неустойчиво. Когнитивните умения на децата са все още в процес на развитие, затова и те се затрудняват да постигат по-дългосрочни цели. Ето защо, когато се изправят пред дадено предизвикателство, учениците в начален етап бързо се отказват.

Но всички ние знаем, че животът често изисква от нас да бъдем упорити. Затова е много важно да използваме всяка възможност да развиваме упоритостта на децата. А какво по-подходящо място за това от класната стая? Именно там ежедневно учениците се сблъскват със ситуации, които провокират умението им да полагат усилия за по-дълъг период от време – как иначе ще усвоят нормите за правопис или таблицата за умножение?

Но как да постигнем това, след като, както споменахме, вниманието на децата е неустойчиво и те лесно се разстройват, когато усилията им не водят до добри резултати? Не се притеснявайте – има начин! Нужно е само да научим децата да се наслаждават на процеса на правене на нещо, вместо да са фокусирани единствено върху крайния резултат. А урокът “Хартиени кули” ще ви покаже стъпка по стъпка как да постигнете всичко това.  Той ще помогне на вашите ученици да изследват емоциите, които изпитват в процеса на постигане на определена цел.

Защо усилията са важни и можем ли да изпитваме удоволствие, докато полагаме усилия – това са само част от въпросите, които ще провокират малките третокласници.

Урокът “Хартиени кули” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя и още идеи как да развием упоритостта у децата. Следвайте всяка от стъпките в урока внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите ученици!

Свалете урока “Хартиени кули” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Хартиени кули”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.