fbpx
Емоционална интелигентност 3 клас

Искате упорити ученици? Ето как!

Искате упорити ученици? Ето как!

Повечето ученици в начален етап са готови бързо да се откажат щом някоя задача ги затрудни. Това има своето обяснение – нервната система на децата не е напълно зряла и те все още не могат да управляват добре фрустрацията си, а вниманието им е неустойчиво. Когнитивните умения на децата са все още в процес на развитие, затова и те се затрудняват да постигат по-дългосрочни цели. Ето защо, когато се изправят пред дадено предизвикателство, учениците в начален етап бързо се отказват.

Но всички ние знаем, че животът често изисква от нас да бъдем упорити. Затова е много важно да използваме всяка възможност да развиваме упоритостта на децата. А какво по-подходящо място за това от класната стая? Именно там ежедневно учениците се сблъскват със ситуации, които провокират умението им да полагат усилия за по-дълъг период от време – как иначе ще усвоят нормите за правопис или таблицата за умножение? 

Но как да постигнем това, след като, както споменахме, вниманието на децата е неустойчиво и те лесно се разстройват, когато усилията им не водят до добри резултати? Не се притеснявайте – има начин! Нужно е само да научим децата да се наслаждават на процеса на правене на нещо, вместо да са фокусирани единствено върху крайния резултат. А урокът “Хартиени кули” ще ви покаже стъпка по стъпка как да постигнете всичко това.  Той ще помогне на вашите ученици да изследват емоциите, които изпитват в процеса на постигане на определена цел. 

Защо усилията са важни и можем ли да изпитваме удоволствие, докато полагаме усилия – това са само част от въпросите, които ще провокират малките третокласници. 

Урокът “Хартиени кули” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя и още идеи как да развием упоритостта у децата. Следвайте всяка от стъпките в урока внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите ученици! 

Свалете урока “Хартиени кули” тук. 

———————————————————————————————————————-

Урокът “Репортери” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.